Brak awansu po zakupie koron

Na tym forum można umieszczać informacje o błędach w grze, raporty dotyczące awarii systemu i komunikaty błędów napotkane podczas prób zainstalowania lub uruchomienia gry.
Locked
Cragmite
Posts: 3
Joined: Sat Feb 15, 2014 7:41 pm

Brak awansu po zakupie koron

Post by Cragmite » Sat Feb 15, 2014 7:52 pm

Witam,

Dzisiaj grając na serwerze Europe 1 postanowiłem uzyskać większą ilość darmowych kart poprzez zrobienie czwartej misji, czyli "Pierwszy zakup koron". Kliknąłem obok w "Kup korony" i zakupiłem je za pośrednictwem SMS, jednak misja się nie zaliczyła i nie dostaję więcej darmowych kart w tygodniu. Poprzednie trzy misje miałem wykonane w chwili zakupu koron, jeśli to ma coś do rzeczy. Zakup udał się na pewno, korony dostałem (mam potwierdzenie e-mail), kupiłem karty za nie, ale misja jest niezaliczona.

Cóż z tym zrobić? Bo jednak jak wydaje się realne pieniądze, to byłoby fajnie jakby wszystko działało...

Czekam na odpowiedzi i pomoc,
Pozdrawiam!
Last edited by Cragmite on Sun Feb 16, 2014 8:53 am, edited 1 time in total.

Lord Jovial
Posts: 487
Joined: Thu Dec 13, 2012 3:06 pm

Re: Brak awansu po zakupie koron

Post by Lord Jovial » Sun Feb 16, 2014 7:14 am

Spróbuj się na chwilę wylogować z gry.

Cragmite
Posts: 3
Joined: Sat Feb 15, 2014 7:41 pm

Re: Brak awansu po zakupie koron

Post by Cragmite » Sun Feb 16, 2014 8:50 am

Próbowałem się wylogować i zalogować ponownie, restartować grę, a nawet restartować kompa - w niczym to nie pomogło, misja ciągle jest niezaliczona.

CallToTheFinlandia
Posts: 2
Joined: Thu Feb 13, 2014 9:20 pm

Re: Brak awansu po zakupie koron

Post by CallToTheFinlandia » Sun Feb 16, 2014 9:08 am

mam identyczny bład tylko ze po 2 zakupie..

Revux
Posts: 1
Joined: Sun Feb 16, 2014 1:10 pm

Re: Brak awansu po zakupie koron

Post by Revux » Sun Feb 16, 2014 1:11 pm

To samo u mnie :/

Cragmite
Posts: 3
Joined: Sat Feb 15, 2014 7:41 pm

Re: Brak awansu po zakupie koron

Post by Cragmite » Sun Feb 16, 2014 2:05 pm

Wyślijcie zgłoszenie do pomocy technicznej:
https://support.strongholdkingdoms.com/
Mi pomogli rozwiązać problem, misja się zaliczyła.

Temat można zamknąć, pozdrawiam!

Locked

Return to “Pomoc techniczna”